Grenenas

Geografijoje Greneno vardu vadinama siaura smėlio juosta pačioje šiaurės Danijoje šalia Skageno miesto, kurią iš abiejų pusių skalauja Šiaurės (Skagerakas) ir Baltijos (Kategatas) jūros. Priėjęs to siauručio paplūdimio galą, gali matyti, kaip priešingomis kryptimis savo bangas viena į kitą plukdo dvi galingos vandens stichijos.

Mezgimo pasaulio žemėlapyje tai yra vieta, kur palaipsniui augdami ir išsiskleisdami vienas su kita susilieja du skirtingi spalviniai deriniai. Realiame pasaulyje gali tik pirštų galiukais pajusti dvi jūras, nes priešpriešinės srovės stiprios ir galingos. Mezgimo pasaulio žemėlapį spalviname mes patys – galime susikurti ir dramatiškai ryškią, ir labai švelnią, lengvą sąjungą.

Ši skarelė labiau primena šalikėlį – yra ilga ir neplati. Pats tas valiūkiškai apsisukti kaklą pirmiems šalčiams atėjus :).

Mezgama ji trim etapais. Iš pradžių numezgami skirtingų spalvų šoniniai trikampiai, paskui mezgamas juos apjungiantis centrinis trikampis. Skarelės dydį nulemia šoninės dalys.

Reikės: Po vieną 100g kamuoliuką skirtingų spalvų Zauberball100 kamuoliukų (aš naudojau 2229 (Sfinksas) ir 2245 (Sofos kampas)) ir jiems tinkamų virbalų (~2,5mm).

Sutrumpinimai:
a – akis;
g – geroji akis;
1→2 – iš vienos akies išmezgame dvi, pirmą akį mezgame siūlą kabindami už priekinės akies kojelės, antrą – už užpakalinės.
p – pridėti akį, pakeliant persuktą siūlą tarp praeitos eilės akių ir išmezgant ją gerai; kitas variantas – užmetant persuktą darbinį siūlą ant virbalo.
(…)* x – kartojame skliausteliuose nurodytą dalį x kartų;
ž – žymeklis;
n – nukelta akis jos nemezgant; šioje skarelėje aš pirmą akį nukelinėju siūlą laikydama už mezginio, kad gautųsi ne vertikali gerų akių juosta, o išvirkščių akių spurgeliai;
2kg – 2 akys sumezgamos kartu gerai;
2kgk – 2 akys sumezgamos kartu gerai į kairę;
2kgd – 2 akys sumezgamos kartu gerai į dešinę.

I. ŠONINIAI TRIKAMPIAI.

Pirma spalva uždėti 3a.
1 eilė. 1n, (1p, 1g)*2 (5a.)
2 eilė. Visos akys išmezgamos gerai.
3 eilė. 1n, 2kg, g iki paskutinės a, 1p, 1g.
4 eilė = 2 eilė.
5 eilė. 1n, g iki 2 paskutinių a, (1p, 1g)*2.
6 eilė = 2 eilė.

Kartojame 3-6 eiles tol, kol ant virbalų turime 125a. Pakartojame dar kartą 3-4 eiles ir atidedame mezginį į šalį.

Iš kitos spalvos kamuoliuko numezgame tokį patį trikampį, tik baigiame jį 3 eile. Sudedame abu trikampius, kad susitiktų smailieji mezginio galai ir sujungiame juos centriniu trikampiu.

II. CENTRINIS TRIKAMPIS.

Centrinis trikampis mezgamas pakaitomis keičiant abi spalvas kas 2 eilutes.

1 eilė. 1n, 2kgk, g iki 2 akių prieš centrą (jį galime pažymėti ž), 2kgd, perkelti ž, 2kgk, g iki 3 paskutinių akių, 2kgd, 1g.
2 eilė. Visos akys išmezgamos gerai.

Kartoti 1-2 eiles, kol liks 6 akys. Per jas pertraukiamas darbinis siūlas ir… skarelė baigta!

Skalbiam, švelniai blokuojam ir džiaugiamės nauja geografiniu stebuklu :). Tik nuo mūsų priklausys jo charakteris, jo jėga ir jo spalvos. Gal jūsų skarelėje susilies du vienspalviai kamuoliukai? O gal kas įgyvendins mano svajonę numegzti ją iš dviejų Isager Spinni sruogų, kurios kuriamos visai netoli tos ypatingos vietos ;).

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00