Vilnius Hat

Reikės: 100 g Terra (100% vilna, 100g ~ 170 m) ir 3.5 mm virbalų (40 cm ilgio valinio ar 20 cm kojininių, kokiais labiau mėgstate megzti kepures) bei žymeklių (1 užmaunamo ant virbalo eilės pradžiai pažymėti ir 4 įsegamų takeliams). Chaki spalvos kepurė megzta iš Terra 03, margoji – iš Terra 08 ir Amalia 01, 25.

Mezginio tankumas (stulpelis neištemptas): 10cm*10cm ~ 27 a.*27 eilės.

Sutrumpinimai:

a akis;
g
geroji akis;
i – i
švirkščioji akis;
(…)*x
skliausteliuose esantį aprašymą kartoti x kartų;
1→3 iš vienos geros akies padaromos 3 (gera akis išmezgama, bet nenuleidžiama nuo kairio virbalo, užmetimas ant dešinio virbalo, dar kartą išmezgama gera akis); šios 3 akys, išmegztos pačioje pirmoje eilėje sudarys „takelį”, iš kurio abiejų šonų toliau didinsime kepurę iki reikiamo pločio;
t – takelis, 1g, 1 i, 1 g, tai yra pirmoje eilėje iš vienos akies išmegztos 3, jų bus 4 ir iš abiejų takelių pusių vyks tolimesni pridėjimai;
pagal raštą – kepurė mezgama stulpeliu 1 g, 1 I akis, todėl radę paaiškinimą „pagal raštą” gerą akį išmezgame gerai, išvirkščią – išvirkščiai;
pd – pridėti akį, pakeliant persuktą siūlą tarp praeitos eilės akių ir išmezgant ją gerai arba išvirkščiai (pagal raštą), kad pakeltas siūlas svirtų į dešinę.
pk – pridėti akį, pakeliant persuktą siūlą tarp praeitos eilės akių ir išmezgant ją gerai arba išvirkščiai (pagal raštą), kad pakeltas siūlas svirtų į kairę.

Uždėti 8 akis. Sujungiam pradžią su pabaiga ir pradedame megzti ratu.

1 eilė. (1→3, 1i)*4. Iš vienos akies išmegztos 3 sudarys 4 takelius, iš kurių abiejų pusių vėliau vyks pridėjimai; jei nelabai matosi, galima juos pažymėti žymekliais.
2 eilė. (1 g, 1 i)* iki galo.
3 eilė. (pd (g), t, pk (g), 1 i)*4
4 eilė. pagal raštą (prie takelių bus 2 g iš eilės);
5 eilė. (pagal raštą iki t, pd (i), t, pk (i))*4, pagal raštą iki galo;
6 eilė. pagal raštą (tvarkingas 1*1 stulpelis);
7 eilė. (pagal raštą iki t, pd (g), t, pk (g))*4, pagal raštą iki galo.

Kartojame 4-7 eiles tol, kol turėsime 104 a, tada dar kartą pakartojame 4-5 eiles (112 a) ir toliau mezgame lygiai stulpeliu pagal raštą iki norimo ilgio (pavyzdys yra 31 cm). Galima lengvai pasireguliuoti plotį pagal save (mažėja ar didėja 16 akimis), tik baikite pridėjimus 5 eilėje, kad toliau eitų tvarkingas stulpelis. Jei norite padidinti ar pamažinti 8 akimis, pradėkite pridėjimus 3 eilėje ne nuo gerų akių uždėjimų, o išvirkščių.

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00