Iš istorijos

IMG 3958

Kristinos dėka šiandien tęsiam istorinę mezgimo temą.

IMG 3950

Pagrindinė šiandieninio įrašo herojė – ši nepaprasta liemenė, pats pirmasis septyniolikmetės Kristinos močiutės mezginys!

IMG 3960

Jei kam pasirodys per daug nuotraukų, pasiteisinimui galiu pasakyti, jog buvo gerokai daugiau ir jas skaudama širdimi „parūšiavau” –

 IMG 3954

taip norėjosi visapusiškai atskleisti skambias jos spalvas, kruopščias ir iki smulkmenų apgalvotas detales,

IMG 3959

turtingą raštų ir faktūrų derinį…

IMG 3962

Dažna mes savo pirmųjų mezginių teturim tik miglotus prisiminimus, o čia!

IMG 6445

Močiutė (tėčio mama) vardu Vanda, 1930 m. gimimo ( birželio 1 d. jos gimtadienis kaip tik 😉 ). Šalia dabartinės nuotraukos bute yra vienas portretas jos jaunos vestuvinėj nuotraukoj (su vyru Antanu),

IMG 6444

kitas tapytas pažįstamo dailininko (kuris vėliau žuvo, todėl darbas labai branginamas).

IMG 6442

Vanda gimė Panevėžyje, pačiame miesto centre tuo metu. Tėtis buvo batsiuvys, mamos užsiėmimas buvo auginti savo vienturtę dukrą Vandą. Baigė mokytojų seminariją. Dirbo pirmiausia 15 metų pradinių klasių mokytoja, vėliau darželyje, vėliau vaikų namuose 6 metus. Susituokė su Antanu, kalvio sūnumi, kilusiu nuo Naujamiesčio, 14 km nuo Panevėžio. Iki šiol abu Panevėžyje ir gyvena…

IMG 3952

Aptartoji liemenė megzta 1947 metais. Močiutei buvo 17, mezgė nužiūrėjusi kaimynės liemenę, kurią buvo užsakiusi pas rimtą mezgėją, virbalus pasigaminusi iš dviračio stipinų.
Džiaugėsi, kad vėliau, sudėjus vieną liemenę su kita, nebuvo galima atskirti, kuri mezgėjos, kuri jaunosios Vandos – o čia buvo pirmas jos nusimegztas rūbelis. Net saldainių gavo paskui kaip pagyrimą :).

IMG 6450

Kiti mezginiai megzti (ir nerti) įvairiu metu per gyvenimą, pasakojo, kad vis ieškodavo, kur kokį įdomesnį siūlą rasti (kartais net važiuodavo į Marijampolę specialiai nupirkti). Raštus tai nužiūrėdavo kur mezginyje, tai žurnaliukyje būdavo, tai vyras Antanas parveždavo – jis dirbo Panevėžio vartotojų kooperatyve pirmininko pavaduotoju, ir teko pakeliauti po Sovietų sąjungą. Yra ir iš Uzbekijos, Samarkando, 4 knygas parvežęs, iki šiol didžiuojasi, kad gavo jas žmonai… :).

IMG 6458

Vanda mezgė nuolat ir daug, įvairių dalykų, megztukų, pirštinių, skarų… daug kas išdalinta. 

IMG 6hh459

Pafotkinau įdomiausius likusius ir iki šiol mylimus, nešiojamus.

IMG 6461

 IMG 6453

IMG 6455

IMG 6456

IMG 6457

IMG 6463

IMG 6464

IMG 6465

Kristinos Milčienės nuotraukos ir laiškas. Iš visos širdies dėkodama už dalijimąsi, labai noriu paskatinti ir kitus prisiminti, kokie lobiai ir istorijos slepiasi mūsų spintose. Visi juk mes sumegzti į tą vieną mezginį…:)

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00