Žydrasis kupolas

Metams baigiantis sumuojam praeitus patyrimus, įspūdžius ir pasiekimus. Į kruizinę kelionę išvykusi šiltam orai megzta  lininė palaidinė – kruizas į šalį, vieną tų nedaugelių, ne tik neturinčių sąlyčio su jūra, bet ir apsupta tokių pat kaimynų, – atsivežė šiltą aksesuarą mūsų žiemai.

IMG 6588

Šiemet mano kelionės kryptis buvo Uzbekistanas. Keliavome didžiuoju Šilko keliu. Viename iš to kelio miestų Chivoje pamačiau žydrą kupolą, kuris man iškart priminė kepurę – ir tai tapo mano nauju įkvėpimo šaltiniu ir kaip matote – projektu.

IMG 9909

Žydri kupolai yra laikomi rytietiškos architektūros simboliu. Jų tikrai netrūksta Buharoje ir Samarkande, tačiau Chivoje yra tik vienas ir jis yra Chivos simbolis.

IMG 6590

Kupolas dengia legendinio Chivos valdovo Pachlavano Machmudo mauzoliejų, kuriame palaidotas šventasis imtynininkas ir poetas rašęs pseudonimu Pirar Vali, kuris pagal profesiją buvo ir kailininkas vardu Mahmudas. Jis buvo tikras Rytų Heraklis, kurį Chiva laiko savo šventuoju globėju. Jis taip pat yra ir Irano stipruolių pachlavanų globėjas, kuriam jie sukalba maldą prieš pradėdami dvikovą.

IMG 6649

O čia pabandžiau išversti vieną iš jo eilėraščių:

„Sumalt šimtus kalnagūbrių su piesta,
Išvargti šimtmečius kalėjime,
Širdies krauju nurausvinti padangę
Lengviau negu akimirką praleisti su kvailiu.”

IMG 9887

Kepurę puošiantis kailinis bumbulas – duoklė kailininkui Mahmudui. Viso turimo aukso pasirodė mažoka;). 

 IMG 9907

Nuo savęs pridėsiu techninių detalių. 

IMG 9888

Keourė megzta iš labai plonos merino vilnos ir turi vidinę dalį, lygiuoju mezgimu numegztą iš tos pačios turkio spalvos siūlo. Tokia dviguba ji ir formą geriau laiko, ir šiltesnė bei vėjų ne taip prapučiama. Kad jau ne vėjo pamušalas, tai nereikia daryti aptemptos, todėl kepurė numegzta labai gero, šukuosenos negadinančio dydžio. Ir dar nuotrauka iš arti visoms gražioms ir subtilioms detalėms apžiūrėti.

IMG 9890

Užsidedi tokią kepurę ant galvos ir supranti, kokie dosnūs, kūrybingi, turtingi ir įdomūs buvo praėjusieji. Ar mes buvom kūrybingi, darbštūs, dosnūs ir įdomūs?…

IMG 9900

Aldonos Puteikienės megzta kepurė ir istorija, taip pat kelionės nuotraukos. Siūlai – Fine Wool 070, 2079.{jcomments on}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00