Kas mezga daug kojinių, turi daug kojininių siūlų galiukų

Man tie galiukai – didelis džiaugsmas ir įkvėpimo šaltinis. Aš juos renku nuo savo ir dažnai ne tik savo kojinių;). Džiaugiuosi jais net labiau nei naujais siūlų kamuolėliais, nes jie žada ne pramintą kelią, o iššūkį ir atradimus. Deja, mezgantys kojines ir visai tų iššūkių netrokštantys neišvengiamai anksčiau ar vėliau susiduria su tuo pačiu – krūva įvairiausių galiukų, didesnių ir mažesnių, vienspalvių ir pačių margiausių. Vieno siūlo pora metrų, kito visai nemenkas kiekis pasiliko. Prie jų prisišlieja ir koks atsitiktinis 50g kamuoliukas – poros nenumegsi… Ką su visu tuo daryti?

1-IMG 8598

Gerumas viso reikalo pats didžiausias tame, kad visi kojininių siūlų galiukai yra vieno storio (kalbu apie 4 gijų) ir bent dėl to galvos sukti nereikia. Pats paprasčiausias sprendimas – Pepės Ilgakojinės stiliaus dryžiai. Jie nuostabiai atrodo vienspalviai, o su margintais siūlais ką? Ir jei dryžių nebesinori? Daugumoje mano jau minėto dizainerio General Hogbuffer modelių rasite atsakymą, kaip su tais galais susidoroti meniškai ir nenuobodžiai. Dar pora idėjų, rastų ir pamiltų mano ieškojimų kelyje.

1-IMG 6525

Tilt & Twist” truputį primena „Stripe Tease„, tik mezgamos visos keturios juostos vienu metu (intarsija ratu) ir eina jos ne tiesiai, o sukasi apie kojas. Dizainerė pasiūlo du variantus – labiau susisukusias ir mažiau. Galima megzti nuo pirštų, galima – nuo aulų, kaip širdis geidžia. Jei pridėsit papildomą kamuoliuką (-us) pėdoms, kulnams ir atnarai ir nekelsit labai didelių reikalavimų simetrijai, tai prasisuksit su visai nedideliais kiekiais. Ir niekur nepasakyta, kad viena juosta turi būti būtinai iš vieno kamuoliuko!

1-IMG 6531

Paprasti dryžiukai taip pat yra puikus sprendimas, tik megzdami vieną spalvą daugiau nei vieną eilutę susiduriame su gana nemaloniu laipteliu eilės gale. Yra būdu jį nugalėti, bet noriu pasiūlyti išeitį neskausmingą ir paprastą. To perėjimo nebus, jei dryžiukai bus tik vienos eilutės, nes mes mezgame spirale. Galima paprasčiausiai dryžuoti dvi spalvas, o galima tris, keturias, penkias. Nieko nereiks sukti, tvirtinti, kelti, keisti. Prijunkite naują spalvą vis kitoje eilutės vietoje, megzkite tuo siūlu tol, kol rasite laukiančią kitą spalvą. Paleidžiat per viršų darbinį siūlą, keliat iš apačios laukiantį ir nieko nesukdami mezgat toliau. Visos spalvos susidryžuos tvarkingai, be jokių laiptų gerojoje, ir jokių palaidų siūlų išvirkščiojoje pusėje. Kelias spalvas dryžuosite, iš to skaičiaus dalinkite reikiamą porai kiekį siūlų (~100g), atimkite atnarą, kulną ir pirštus ir įvertinkite savo galiukus. Galite dryžuoti tiek vienspalvius, tiek margus siūlus. Ar derinti vienus su kitais. Visa tai tvarkingai aprašyta rasite čia

1-IMG 7088

Maždaug po 15-20g vienspalvių kojininių siūlų labai puikiai susidėlios į dar vieną mano šių metų atradimą – „Kirklees socks„. Lyg ir nieko ypatinga – smulkūs ir stambūs dryžiai, kiauraraštis, pasikartojantis žakarde, bet visuma man labai labai patiko:).

IMG 9277

Jei tų galiukų užgyvenote mažesnius kiekius, atsisveikinti su jais padės šis modelis – „Farewell to Yarns„. Gražiausiai atrodo jame vienspalviai arba neįkyriai marginti siūlai. Dizainerė nurodo dryžiukų skaičių, bet galite juos koreguoti pagal savo turimus siūlus. Aš galiukų turėjau daug (siurprizas!), tai net išlaikiau šiokią tokią simetriją.

IMG 9813

Dar vienas modelis, kuriame galėsite atsisveikinti net su pačiais mažiausiais galiukais, jei to nepavyko ankstesniame. „Farewell to yarns” nuolat reikia dviejų spalvų kontrastingų siūlų, o šiame – „Blur” – modelyje galėsite megzti tiek vienu, tiek dviem siūlais, nukeltų akių rašte suliejant jų susidūrimo ribas.

IMG 9629

Iš tiesų, tai modelis-receptas kaip sunaudoti siūlų galiukus bepirštėse pirštinėse, bet kas mokat megzti kojines, nebus jokio vargo prisitaikyti. O gal patiks ir pirštinės?;)

IMG 9636

Didžiausias galvaskaudis dažniausiai būna ne vienspalviai, o margi galiukai. Ir didžiausias netikėtumas laukia juos sudėjus. Ypač jei renkiesi ne saugų margas su vienspalviu derinį, o imi du beprotiškai margus kamuolius. 

IMG 9477

Vien dryžuodami du margus siūlus kas eilutę, gausim netikėtą ir nenuspėjamą derinį (matot padą). O jei pažaisim nukeltom akim? „Dorothy’s Slip Stitch Spiral Knit Socks” sumanytas dviems 50g ryškiai margintiems kamuoliukams, nežinia kaip ir kodėl atsidūrusiems Jūsų siūlų krepšyje.

IMG 9474

Su dviem tokiais pat atsitinktiniais Opal galais (jie marginti raštais) aš pažaidžiau puikiai visiems žinomu raštu – „Broken Seed Stitch socks„. Vienspalvis siūlas šalia margo (taip megztos daugelis kojinių), jį sudrausimina, įrėmina ir sutvarko. O du margi man padovanojo tapybą ant kojų.

IMG 9483

Įkvėpimo šaltinis nebūtinai turi būti tiesioginis. Ir sekti svetimu modeliu ne visuomet smagu bei įdomu. Kartais idėją gali pasiūlyti patys siūlai (ar tai, kas iš jų liko;)),

IMG 7510

kartais – draugo atsiųsta nuotrauka iš Stambulo, kai jame žydi milijonas tulpių.

zwjb-po6v5q medium 

Pačių netikėčiausių spalvų. Tokių, kaip mano galiukai. Tegu jų ir ne milijonas (dar;))…

 zwjz-x5qwu5 medium

 Pats paprasčiausias kiauraraštis – ir mano kojos žydi visom įmanomom spalvom…:)

IMG 7514{jcomments on}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00