Pėdutės

Reikės: ~ 35-40g (savo 39-40 dydžio kojai aš sunaudojau 37g) 4 gijų kojininių siūlų ir 2 mm virbalų (kojininių ar su valu, kaip kam smagiau), virbalų dydį taip pat galite keisti priklausomai nuo jūsų mezgimo tankumo, bet mezginys turi būti tamprus ir elastingas, nes pėdutė mezgama mažesnė už realią koją (negative ease), kad apsitempus nesiraukšlėtų ir nesmuktų.

Aprašytas vienas dydis, kuris yra beveik universalus, labiausiai skirsis pėdos ilgis, bet pabaigoje rasite pastabų apie skaičius.

Sutrumpinimai:
g – geroji akis;
i – išvirkščioji akis;
p – pridėti akį, pakeliant praeitos eilės akį (nesvarbu, gerą ar išvirkščią) ir išmezgant ją gerai;
(…)* x – kartojame skliausteliuose nurodytą dalį x kartų;
n – nukelta akis jos nemezgant;
2kgk – 2 akys sumezgamos kartu gerai į kairę;
2kgd – 2 akys sumezgamos kartu gerai į dešinę;
2ki – 2 akys sumezgamos kartu išvirkščiai į kairę.

Krašteliui uždedame 64 akis ir numezgame stulpeliu (1g, 1i) 7 eilutes. Po to apmezgam ratu g, pridėdami po 1 a pakaitom po 2 ir po 3 akių, paskutinis uždėjimas yra pačioje eilės pabaigoje (po šios eilės turim 90 akių).

Toliau mezgame pirmyn atgal tik 32 akis – užkulnį. Kitos akys lieka ant virbalų ir laukia.
1 eilė. (1n, 1g)* iki galo. Apsisukam.
2 eilė. 1n, visos likusios akys i.
1-2 eilę kartojame dar 14 kartus, viso užkulnio numezgame 30 eilių (turime vertikalias 15 nukeltų akių juostas).

Kulnas. Pradedam megzti gerąja puse prieš save.
1 eilė. 1n, 17g, 2kgk, 1g, apsisukam.
2 eilė. 1n, 5i, 2ki, 1i, apsisukam.
3 eilė. 1n, 6g, 2kgk, 1g, apsisukam.
4 eilė. 1n, 7i, 2ki, 1i, apsisukam.
Mezgam taip ir toliau sukaliodamiesi, kartodami 3 – 4 eiles, tik nuolat vienu vienetu didindami raudoną skaičių, kol pagaliau „suvalgom” visas šonines akis, baigdami išvirkščiąja puse. Turim ant virbalo 18a. Apsisukam, geroji pusė prieš mus.

Susirenkam akis iš užkulnio šonų (po 17 iš kiekvieno). Išmezgam 18 kulno akių ir 17 kairio šono akių (pastarąsias išmezgam gerai persuktai, kad nebūtų skylių). Megzdami paskutinę šono akį, ją sumezgam kartu su artimiausia stulpelio akimi. Apsisukam. Išmezgam i 17 šono akių, 18 kulno ir dar 17 kito šono akių, jas mezgam išvirkščiai persukdami, kad nebūtų skylių ir paskutinę akį kaip kairiame šone sumezgame kartu išvirkščiai su artimiausia stulpelio akimi. Apsisukam.

Pado siaurinimas. Megsim pirmyn-atgal ką tik numegzto kulno ir iš užkulnio šonų surinktas akis, palaipsniui „valgydami” stulpelio akis ir kartu mažindami akių skaičių pado centre (kulno vidurys), kol ant darbinių virbalų liks 30 akių (pusė pėdos pločio).
1 eilė. 1n, g iki 3 akių prieš centrą, 2kgd, 2g, 2kgk, g iki paskutinės akies, ją sumezgam kartu gerai su stulpelio akimi, apsisukam.
2 eilė. 1n, i iki paskutinės akies, ją sumegame kartu su stulpelio akimi, apsisukam.
Kartojame 1-2 eiles, kol mezgamos dalies lieka 30 akių.

Perėjimas prie apvalaus mezgimo. Iki tol nemegztoje dalyje turime 34 akis. Mezgame pirmyn-atgal, kol sumažiname šitą skaičių iki 30.
1 eilė. 1n, g iki 1 akies prieš stulpelį, 2kgk, 1g, apsisukam.
2 eilė. 1n, i iki 1 akies prieš stulpelį, 2ki, 1i, apsisukam.
3 eilė. 1n, g iki 1 akies prieš stulpelį, 2kgk, 1g, apsisukame.
4 eilė. 1n persukta (vokiškos trumpos eilės), i iki 1 akies prieš stulpelį. 2ki, 1i, apsisukame. Turime 30+30=60 akių.
Tai yra paskutinis apsisukimas, pirmą akį nukeliame persukdami ir toliau mezgame ratu persuktas akis išmegzdami g.

Paskutinė dalis. Mezgame ratu g 60 akių, kol pasimatavus (ir truputį patempus) kojinaitė dengia mažylį. Tuomet pradedame mažinti.
1 eilė. 2kgk, mezgame g iki 2a prieš pusę kojinės (jei mezgate kojininiais virbalais, iki 2 virbalo paskutinių dviejų akių), 2kgd, 2kgk, mezgame g iki paskutinių 2a, 2kgd.
2 eilė. Visos akys g.
Kartojame 1-2 eiles, kol lieka 32 akys, tuomet kartojame tik 1 eilę, kol lieka 4a, pertraukiame per jas siūlą ir pabaigiam.

Pastabos. Užkulniui skirtą akių ir eilių skaičių galite keisti pagal savo koją. Taip pat ir pado siaurinimo dalyje gali likti nebūtinai 30 akių, prisitaikykite savo kojai reikalingą skaičių (pusės kojinės) ir baikite šią dalį jį pasiekę. Perėjimo prie apvalaus mezgimo eiles taip pat pasikoreguokite atitinkamai (sustokite ar tęskite toliau mažinimą), kad gautumėte tą patį skaičių, kaip ir pėdos siaurinimo dalyje.

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00