Kojinės dovanų

Šiandieninė kolekcija – Renatos meilės ir draugystės išraiška. Kiekviena pora skirta draugei, nesvarbu, kokiame pasaulio kraštelyje ji gyventų. Toks (ne)matomas siūlinis voratinklis uždengia pasaulio žemėlapį, jame sužymėti taškai, kur tavo artimas žmogus vaikšto sušildyta širdimi ir kojomis:).

IMG 12jj93 2

„Man vienas malonumas megzti kojines dovanų. Į keliones visada imu megzti kojines. Jeigu kažkas pamato, kad mezgu, pasidžiauga, tada aš paklausiu, ar norėtų? Mezgu kiekvienam individualiai, kad tiktų prie žmogaus natūros ir stiliaus.

IMG 129hh5 2

Jokia pora nėra megzta tiesiog iš spalvoto kamuoliuko, kaip siūlas eina, Renata parenka kiekvienai porai savas kombinacijas, spalvų ir raštų derinius, kiekvienos kojinės net vardus turi pagal savo šeimininkes. Pirmoji – „Jūratė”,

IMG 130gg0 2

šios trumputės – „Jurgita”. 

IMG 1303gg 2

Santūriai pilkos, bet su razina, tai yra, šlakeliu mėtų degtinės;).

IMG 1305 2

Ši marga pora su mėlynais akcentais skirta Juliette ir keliaus į Grenoblį Prancūzijoje. 

IMG 15gg76

Nesudėtinga, rodos, pora apgalvota iki menkiausių detalių – net iš rašto susidarančios bangelės turi atsirasti šonuose.

IMG 15hh90 2

Renata savo mezginiuose jau seniai pasiekė tą mano išsvajotą lygį, kai mezgi ne tai, ką moki (ypač jei moki visko daug ir taip knieti reikalus supinti ir pasudėtinginti), o tai, kaip atrodo, kad turi būti. Net jei tuo metu turi būti vien lygus (o kartais prie to ir vienspalvis!) mezgimas – ir užtikrintai pataiko tiesiai dešimtuką.

IMG 158jj5 2

Ši pora – Galinai, norėjusiai kiauraraščių kojinių, tai margas siūlas atkrito, bet Renata nebūtų Renata, jei savaip nepakomponuotų raštų ir neuždėtų po vyšnaitę (ar greičiau mėlynę;)) ant pirštų galiukų.

IMG 16ff10 2

Drabužis nebuvo derintas prie kojinių, taip „atsitiktinai” supuolė mėlynos, kas garantuotai liudija, jog kojinės yra 100% šeimininkės dalis:).

IMG 161cc6

Ir gyvens jos tarp Vilniaus ir tolimosios Philadelphios Amerikoje:).

IMG 1605dd 2

Paskutinė pora keliaus labai ryškiam žmogui – Caroline į Lisaboną, džiugins dar vienas kojas jungtine lietuvės draugės ir vieno ryškausių prancūzų impresionisto kūryba. Japonišką tiltelį Živerni sode Renata aprėmina tamsiai raudonais vyšnių lašais ir skirtingais (!) kulnais. Pastebite, tie patys siūlai pasikartoja ne vienoje poroje, taip nutiesdami papildomas meilės vorantinklio gijas:).

IMG 159ff9 2

Kojinės yra labai dviprasmė dovana. Tos, iš parduotuvės, pirmauja visuose išbėdinių dovanų sąrašuose – na, džiaugsmo neatneš, bet nors susinaudos;). Tuo tarpu rankomis megztos iš plono specialiai tam skirto siūlo kojinės atsiduria visai kitoje svarstyklių lėkštėje – tokia dovana yra labai labai ypatinga, labai vertinama ir pageidaujama. Tai tarsi visiškas ateivis iš kosmoso tarp mašininių pramoninių. Ir ypatingo įvertinimo sulaukia visų amžių gavėjų grupėse. Net mano dukra, ruošdama dovanas draugėms į užsienius, paprašė močiutės pasiūti joms pirkinių maišelius ir atėjo pas mane paploninus balselį. „Kaip manai, ar negalėtum tu man po porą kojinių joms numegzti. Kaip gražu būtų, maišeliai – močiutės siūti, kojinės – mamos megztos…”. „Gražu”,- sutinku,- „O tu nenorėtum ko nors savo rankomis padaryti?” Kristina plačiai atveria akis: „Na, tai mano yra idėja!”.
Čia aš praradau kalbos dovaną ir užleidžiu sceną Pablui Nerudai. Šis eilėraštis jau buvo skelbtas MZ dienoraštyje, bet seniai ir yra per geras, kad užsimirštų.

Ode to My Socks

Mara Mori brought me
a pair of socks
which she knitted herself
with her sheepherder’s hands,
two socks as soft as rabbits.
I slipped my feet into them
as if they were two cases
knitted with threads of twilight and goatskin,
Violent socks,
my feet were two fish made of wool,
two long sharks
sea blue, shot through
by one golden thread,
two immense blackbirds,
two cannons,
my feet were honored in this way
by these heavenly socks.
They were so handsome for the first time
my feet seemed to me unacceptable
like two decrepit firemen,
firemen unworthy of that woven fire,
of those glowing socks.Nevertheless, I resisted the sharp temptation
to save them somewhere as schoolboys
keep fireflies,
as learned men collect
sacred texts,
I resisted the mad impulse to put them
in a golden cage and each day give them
birdseed and pieces of pink melon.
Like explorers in the jungle
who hand over the very rare green deer
to the spit and eat it with remorse,
I stretched out my feet and pulled on
the magnificent socks and then my shoes.The moral of my ode is this:
beauty is twice beauty
and what is good is doubly good
when it is a matter of two socks
made of wool in winter.

Renatos Blackutės megztos kojinėms draugėms. Pirmoji pora megzta iš WYS Signature  4-ply Florist 129 (Pilkšvalapė žilė), Regia Metropole color 04488 ir dar tikrai kokių galiukų įmaišyta. Iš to paties siūlo (Regia Metropole color 04488) meztos ir trumpos kojinaitės, įmaišant gabaliuką Regia Design line by Erika Knight 6450 (Mėtų degtinė). Trečioji pora megzta iš Opal Hundertwasser 1435 („Lietinga diena” ant meilės bangų) su Opal 4-ply solid 5188 krašteliais. Tas pats mėlynas Opal 4-ply solid 5188 siūlas panaudotas ir kitos poros pirštukams prie WYS Signature 4-ply 395 (Laimas šokolade). Paskutinė pora megzta iš Opal Monet 9684 (Japoniškas tiltelis Živerni sode) su WYS signature 4-ply 395 (Laimas šokolade), Opal 4-ply solid 5188 kulnais bei WYS Signature 4-ply 529 (Vyšnių lašai) krašteliais ir pirštukais. Pablo Nerudos eilėraštis „Ode to my socks”.{jcomments on}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00