Pasaulinė mezgimo viešumoje diena – švenčiam kartu!

https://www.mezgimozona.lt/images/stories/renginiai/untitled.jpg PASAULINĖ   MEZGIMO VIEŠUMOJE DIENA

2019 m. birželio 8 d.

Pagaliau jau pilnateisė vasara ir tegyvuoja visi su ja susiję lauko malonumai! Mezgimas daug kam asocijuojasi su šiltais daiktais ir atitinkamai su… šaltuoju sezonu, bet mezgantys žmonės žino, kaip maža tiesos šiame stereotipe. Vasaromis mes atostogaujame, daug keliaujame, vasarą šilta ir ilgai šviesu – visa tai ne tik nemaišo mezgimui, atvirkščiai – praplečia jo ribas. Vasaromis mes keičiame pamėgtą fotelį ar šiltą sofą į suoliuką parke, į oro uostų laukiamuosius, į patogią keleivio vietą automobilyje, į šezlongą po obelimi ar pleduką prie vandens telkinio. Ir kada, jei ne tuo, gyvenimo lauke metu, mes švenčiame mezgimo viešumoje dieną!

MZ švenčia šią dieną tiek pat metų, kiek gyvuoja – šiemet bus dešimtmetis:). Dalyvavusieji smagiai, tikiuosi, prisimena darbingus megztų gatvės grafičių metus, smagius piknikus ar įvairias dirbtuves, kai kam tai tapo pirmąja galimybe susitikti su mezginiu bendraminčių būryje, nes kassavaitinių ketvirtadieninių klubo susitikimų metu laikas buvo skiriamas darbui, mokslui ar šeimai. Džiugu, kad šventė populiarėja ir vis daugiau mezgėjų buriasi pačiose įvairiausiose vietose.

Mezgimo klube užsimezgusios draugystės prasiplėtė toli už jo ribų ir neabejoju, kad susitikusios bendramintės tikrai dažniau išsitraukia mezginius nei tai darytų būdamos vienos. Mezgimas grįžta į madą ir mezganetikbobutės yra labai populiari socialinių tinklų grotažymė. Šiuolaikinės mezgėjos yra pakankamai laisvi žmonės ir jų dėka mezgimas grįžta į viešus susibūrimus, į traukinius ir lėktuvus, tik… Ta maža dalelytė kartais tampa neįveikiamu kalnu, ta vis karts nuo karto išlendančia praeities šmėkla, pačiu netinkamiausiu laiku imanti kuždėti, kad mezga būtent tik bobutės, kad mezgimas yra labai neintelektualus užsiėmimas ir viešoje vietoje kaip ir nedemonstruotinas, norint išlaikyti šaunų įvaizdį (o naršymas telefonuose tai jau labai intelektualu, ar ne?). Mes kaip ir suprantame, kad mezgimas yra, atvirkščiai, šaunu, kūrybinga, sumanu ir pagirtina, bet kažkas (neretai tai būna mūsų artimieji, deja;() mus sulaiko už rankos, taip ir tiesiančios išsitraukti mezginį viešoje vietoje ar būnant kompanijoje.

Situacija keičiasi, bet ne pati savaime, mes turime ją keisti. Kai aš buvau mokinė ir įsijautusi mezgiau po suolu, pastebėjusi mokytoja piktai klausė, ar jai aš mezgu. Nujaučiau tokią reakciją ir labai įdėmiai klausiausi, galėjau pakartoti viską žodis žodin, bet mokytojos tas nedomino, jai terūpėjo mane pasmerkti. Praeitais metais Šiaurės šalių mezgimo simpoziumo Estijoje metu atvykęs dalyvių pasveikinti administratorius, jaunas vyras, pamatęs visą salę mezgančių moterų (o mezgė jos visur, kur tik noras užeidavo), pasidžiaugė, kad užimtomis rankomis publika daug įdėmiau jo klausysis. Tarp šių dviejų požiūrių – ir šalių, ir beveik trisdešimties metų skirtumas. Norėčiau pabrėžti abu faktorius, geografinis gal dar svarbesnis, nes estai labai daug nuveikė, keldami amatų prestižą (tradicinė tekstilė Viljandyje studijuodama universitetiniame lygmenyje). Jei lauksime, kol pas mus jis pakils savaime, mums gresia apaugti samanomis ir kerpėmis nepasiekus jokio rezultato, turime aktyviai tą daryti. Pirmiausia, nesigėdyti savo pomėgio, neatsiprašinėti, nesimenkinti. Mezgimas yra labai kompaktiškas ir švarus užsiėmimas, tai kodėl mums neužsiėmus juo bet kur, kur užeina noras, jei mes nekenkiame ir netrukdome kitiems? Visi turbūt esame pastebėję, kad užimtomis rankomis mes daug įdėmiau klausomės ir daug geriau įsimename, bet kaip kitaip tai supras plačioji publika, jei mes rinksimės mintimis plasnoti padangėse nutaisę rimtą miną užuot išsitraukę mezginį ir susikaupę klausęsi paskaitos ar dalyvavę susirinkime? Ar tikrai padėrusiomis iš nuobodulio akimis eilėje ar ko laukdami mes atrodysime protingesni ir patrauklesni nei užsiėmę smagia sau veikla? O net jei kam ir atrodysime, ar verta dėl to aukoti savo gerą laiką? Aš beveik visą laiką mezgu viešajame transporte, tiek kasdieniniame gyvenime, tiek (ypač) rimtesnėse ir ilgesnėse kelionėse. Galbūt kas ir žvelgia į mane smerkiančiai (nespastebiu, bet ir nelabai svarbu man yra), bet ką tikrai labai dažnai matau, tai gero pavydo dozę, lyg žmogus norėtų pasikeisti su manimi vietomis, akivaizdžiai pats mezgęs ar mezgantis, lyg klaustų savęs, o kodėl aš čia mirštu iš nuobodulio laukdamas savo stotelės, o kitas toje pačioje situacijoje smaginasi? 

avyte1

 Mezgimo viešumoje diena šiemet pasaulyje švenčiama birželio 8 dieną, šeštadienį. Tebūna ši šventė puikus postūmis žengti kad ir nedidelį žingsniuką mezgimo socialėjimo link;). Tame pačiame renginyje Estijoje, kur susirinko virš šimto bendraminčių, buvo labai komfortabilu bet kur leisti laiką su mezginiu, nes jauteisi ne balta varna, o visumos dalimi. Išeidami tą dieną (o vėliau ir kitą, ir dar kitą) į viešumą mes taip žmogus prie žmogaus kursime mezgimui draugišką ir jaukią aplinką. nes išdrįsus vienam, lengviau prisijungti ir iki šiol slaptais buvusiems šio užsiėmimo gerbėjams. Nekalbant jau apie smagumą bendrauti su tomis pačiomis bangomis gyvenančiu žmogumi. Neraginu dirbtinai to daryti, jei jums komfortabilu ir gera megzti namie, o viešumoje pakanka įdomios veiklos ir nieko daugiau netrūksta, neniežti nagai pasitaikius laisvai valandėlei, tai ir megzkite, kur ir kaip jums patinka. Bet tuos, kas norėtų praplėsti keturias namų sienas ir išleisti virbalus su siūlais pasižmonėti, primygtinai kviečiu – pirmyn!
Viešose erdvėse paprastai tyko ne tik laisvo laiko ir laukimo nuobodulio grėsmė, jose netrūksta erzelio, judėjimo ir šaršalo. Su savo mezginiu rankose jūs tarytum apibrėšite apie save ramybės ir susitelkimo ratą, akimirksniu susikursite savo asmeninę erdvę spalvų, garsų ir minčių triukšme.

IMG 584hh2

Mezgimo zonoje, kaip kiekvienais metais mezgimo viešumoje dieną, nuo 12 iki 16 val. veiks neeilinis mezgimo klubo susitikimas, į kurį su mezginiais, savaime suprantame, labai kviečiame tiek ketvirtadienio senbūvius, tiek naujus mezgėjus, neturinčius galimybės susitikti su bendraminčiais paprastą savaitės dieną.
O visus, leidžiančiusl laiką ne Vilniuje, labai kviečiame birželio 8 dieną imtis iniciatyvos ir organizuotis savo buvimo vietose mini (o gal ir netokius jau mini) susibūrimus viešose erdvėse. Gal šmaikštus likimas tik tokio žingsnelio ir laukia, prieš atvesdamas į jūsų gyveimą naują artimą žmogų… Ir – dėmesio! – skelbiame nuotraukų konkursą. Visą savaitę (iki birželio 15 dienos) laukiame jūsų mezgimo viešumoje nuotraukų ir burtų keliu išrinksime nugalėtoją, kuris bus apdovanotas mano mamos siūtu mezgimo krepšeliu, tokio pat modelio, kokį gavo visos šiaurės šalių mezgimo simpoziumo dalyviai (XIXa. muziejinio eksponato replika), skirsis tik spalva. Maja demonstruoja, kaip jis yra naudojamas, nesiskiriu su tokiu nuo pat pirmos pažinties dienos ir galiu patvirtinti, jog tai pati patogiausia mezgimo visur priemonė;). 

IMG 586gg3

Turiningo ateinančio šeštadienio!{jcomments on}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00