Kojinių mezgimo čempionatas tampa tradicija

    Su mezgimu susijusių renginių pertekę tikrai nesame, todėl su džiaugsmu dalinuosi kojinių mezgimo čempionato organizatorių straipsniu. Tikiuosi, sudomins ne tik kojines mezgančius:).

     Radviliškyje vyksiantis kojinių mezgimo čempionatas – viena linksmiausių pavasario švenčių, kasmet į vieną vietą suburianti mezgėjus, tautodailininkus ir folklorininkus bei mezginius norinčius apžiūrėti čempionato svečius ne tik iš atokiausių Lietuvos kampelių, bet ir kaimyninių šalių.
     Senąją kartą pakeitę žmonės nesilaiko iš tėvų paveldėtų papročių ir pritingi imtis išradingumo bei kruopštumo reikalaujančio amato – mezgimo, kuriuo seniau garsėjo Šiaurės Lietuvos gyventojai. Gegužės 21-oji UNESCO sprendimu paskelbta Pasaulinė kultūrų puoselėjimo diena.
      Radviliškio miesto kultūros centras, siekdamas paskatinti žmones puoselėti etninius papročius bei mezgimo tradicijas, 2016 metų gegužės 21 dieną rengia visos dienos etnokultūrinį renginį-kojinių mezgimo čempionatą „Etniniai sąskambiai”.
     Nuo ryto Radviliškio poilsio ir pramogų parke vyks tautodailininkų bei amatininkų mugė, kur bus galima įsigyti autentiškų dirbinių. Šalia mezgančių dalyvių bus demonstruojama iš įvairių šalies kampelių suvežtos kojinių mezgimo čempionato dalyvių rankomis numegztų kojinių paroda. Šalia bus eksponuojamos ir latviškos raštuotosios pirštinės.
     Šventės dalyviai, atvykę į Radviliškį, pirmiausia pateks į įnirtingą tris valandas vykstančią kovą dėl mezgimo čempiono titulo: dalyviai demonstruos savo meistriškumą ir megzdami kojines varžysis dėl prizų. Seimas 2016 metus paskelbė Saulės mūšio metais. Ta proga susirinkusios mezgėjos tris valandas megs kojinės čiurną su saulės ženklo motyvu. Planuojama, kad 2016 m. dėl kojinių čempiono titulo varžytis turėtų apie 100 mezgimo mėgėjų iš Lietuvos ir užsienio šalių.
      Varžantis čempionato dalyviams, vyks šventinis koncertas, kuriame savo pasirodymus publikai dovanos kapelija „Mingė” (Klaipėdos raj.), Radviliškio miesto liaudiškos muzikos kapela „Seni pažįstami”, Radviliškio miesto kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Šelmiai”. Visi norintys galės žaisti įvairiausius žaidimus: šokinėti su blusa, vaikščioti ant kojokų, žaisti tenisą su geležinėmis keptuvėmis, traukti virvę. Lietuvos rekordų agentūra „Factum” fiksuos rekordą – daugiausia mezgėjų vienoje vietoje.
      Po koncerto vyks Latvijos nacionalinio kultūros centro etnokultūros mokslininkės Lindos Rubenos ir kolegų iš Lietuvos seminaras „Saulės ženklo motyvas, būdingas lietuvių ir latvių mezgimo tradicijai”.
      Visas šeimas su etnokultūra bei būdais, kaip patraukliai tautos tradicijas perteikti vaikams, supažindins Vilniaus miesto jaunų šeimų ansamblis „Virvytė” (vad. Loreta Sungailienė).
      Renginio kulminacija – Kojinių mezgimo čempionato nugalėtojo paskelbimas, kurį išrinks autoritetinga vertinimo komisija, sudaryta iš 5 narių: etnografų, etnologų ir tautodailininkų atstovų. Bus išrinktas nugalėtojas ir 3 prizininkai, užėmę II, III vietas bei kojinių parodos nugalėtojas. Jie bus apdovanoti rėmėjų įsteigtais prizais. Visi Kojinių mezgimo čempionato dalyviai bus apdovanoti atminimo dovanėlėmis.
      Kojinių mezgimo čempionatas „Etniniai sąskambiai” yra vienintelis tokio pobūdžio renginys ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Todėl tikimasi, kad jis padės atkreipti visuomenės dėmesį į liaudiškų papročių ir tradicinių amatų nykimą mūsų šalyje ir paskatins žmones, ypač jaunimą, įvertinti bei puoselėti nacionalinės etninės kultūros savitumą, įtrauks ir pamokys jaunas šeimas, kaip patraukliai etnokultūrą įtraukti į šeimos kasdieninį gyvenimą. Čempionate pristatoma Europos šalių mezgimo amato tradicija, dalijamasi patirtimi, vyksta bendravimas ir bendradarbiavimas tarp skirtingų tautybių ir kartų žmonių. Jaunimas susipažįsta su senaisiais amatais patys įsijungdami į projekto įgyvendinimą – galėdami išmokti ir išmokyti megzti, perimti patirtį iš čempionato dalyvių.
      Čempionate savo jėgas išbandyti gali tiek pavieniai asmenys, tiek amato žinovai, tiek jauni žmonės . 
      Į čempionatą kasmet atvyksta daug mezgėjų, todėl drąsiai galima teigti, kad mezgimas rankomis Lietuvoje yra mėgstamas užsiėmimas, kai tuo tarpu kitose šalyse jis jau gaivinamas kaip senovinis amatas. Turime didžiuotis tokiu savitu ir autentišku amatu, todėl kviečiame pasigrožėti mezgėjų darbu kojinių mezgimo čempionate „Etniniai sąskambiai” gegužės 21 dieną.
      Informaciją apie čempionatą teikia Vaida Norkevičienė tel. 8 422 54006, 8 656 36199, vaida.kcprojektai@gmail.com.
      Išsamesnę informaciją, nuostatus bei dalyvio registracijos anketą rasite Radviliškio kultūros centro internetiniame puslapyje www.radviliskiokc.lt.
      Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.{jcomments on}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00