Yarn Days 2020

Šis įrašas atsirado tik per plauką. Schoppel-wolle jau kelintus metus atsisako dalyvavimo tarptautinėje H+H rankdarbių prekių parodoje Kiolne, motyvuodami savo sprendimą tuo, jog jiems pakanka dabartinių klientų, būtent tiek pajėgia aptarnauti vietinė gamykla Wallhausene. Kad pristatytų savo naujienas nedalyvaudami tarptautinėje mugėje, jie beveik kasmet organizuoja siūlininkams susitikimus pas save. Šiųmetinis vyko vasario viduryje ir jei kas galėjo nors kiek užminti apie taip greitai ateisiančią radikalią gyvenimo permainą, tai tik nedalyvaujanti kinietė dizainerė, atsiuntusi savo video sveikinimą visiems susitikimo dalyviams.
Aš gan ilgokai dvejojau prieš apsispręsdama vykti, nes šiems metams ir taip buvau pasiplanavus nemažai kelionių. Triskart CHA-CHA! 
Esu buvus Wallhausene ne kartą ir kiekvieną grįždavau ant įkvėpimo ir įspūdžių sparnų, sužinojus pačias aktualiausias naujienas, pabendravus su kolegomis, pasiklausius įdomių paskaitų. Būtent pastarasis punktas buvo paskutinis lašas į mano abejonių taurę – gavusi programą iškart atsidariau lėktuvų bilietų pardavėjų puslapius.
Mezgėjų pasaulis yra tam tikra atvira (tiems, kas mato) masonų ložė. Bet kurioje aplinkoje, bet kurioje šalyje visi atpažįsta savus. Iš mezginių, savaime suprantama:). 
Visi iš toliau atvykstantys į Shoppel-wolle organizuojamą šventę apsistoja ne pačiame Wallhausene, bet netoli jo esančiame didesniame Crailsheime. Ateini pusryčiauti ir iškart matai, su kuo šiandien praleisi dieną kartu:

1-IMG 0177-001

Trims iš toli atvykusiems svečiams ryte buvo atsiųsta mašina. Viešbučio administratorė iš vakaro atvykus perspėjo, kad ryte 11 val. būčiau foje. Neturėjau žalio supratimo, su kuo turiu susitikti ir su kuo keliausiu, BET! Aš buvau pasiruošusi. Specialiai šiai kelionei pasirinkau savo megztą dizainerio Kieran Foley šaliką. Juo apsisukus atėjau į susitikimo vietą, foje sėdėjo ir linksmai vokiškai plepėjo du jauni vyrukai. Atsisėdau į laisvą fotelį ir pasiruošiau laukti – nereikėjo! Po minutės žvilgčiojimo į mano šaliką abu vyrukai priėjo prie manęs ir paklausė, ar aš važiuoju su kartu:). Aišku, iš šaliko nusprendė. Prie mūsų turėjo prisijungti šios dienos ypatingas svečias – iš Airijos atvykęs pats Kieran Foley. Mano kompanjonai, spėju, nebuvo jo matę akyse, aš pati – tik mažytes išplaukusias nuotraukytes Ravelry profilyje (jei ką domina informatyvumas, prašom). Kai kažkoks vyriškis droviai dairydamasis aplinkui neskubėdamas leidosi laiptais, aš dėl visa ko pamojavau savo (galimai jo kūrybos) šaliku. Jis nusišypsojo ir priėjęs paklausė, ar aš esu Sonata. Va taip paprastai, šaliku lyg burtų lazdele pamojus, mūsų draugija buvo sukomplektuota. Ir dar atsiranda žmonių, sakančių, kad mezgimas yra visai nereikšmingas dalykas!

1-IMG hh0182-001

Wallhausene Schoppel-wolle prie fabriko turi savo siūlų parduotuvę. Jos foje iškilmingai sustingusios lyg įėjimą saugantys sfinksai tupi dvi juodos katės – didelė šeimininko meilė, karaliaujanti visur – nuo asmeninio kompiuterio darbalaukio iki firmos logotipo.

1-IMG hh0180-001

Juoda spalva išdažytos sienos yra idealus fonas spalvotiems kamuoliukams, tvarkingai sudėtiems kiekvienas savo dėžutėje. Šalia stovi manekenai, aprengti gražiausiais modeliais – tikri gundytojai!

1-IMG 0hh181-001

Už lentynų juodoje sienoje matote duris, vienos jų praviros. Ten dirba žmonės, atsakingi už pačius įvairiausius firmos reikalus – nuo dizainų iki pinigų ir užsakymų. Už tų durų prasidėjo mano šventė – susipažinau su kito sezono naujienomis. Kokios naujos daugelio pamėgtų siūlų spalvos atkeliaus rudeniop (viltis miršta paskutinė!), galite pamatyti gamintojo puslapyje su prierašu NEW – Zauberwolle, Zauberball Crazy, Edition 3.0 ir Edition 6.0, Lace Ball 100, Zauberball100, Wunderklecks, pastarieji pasirodys dar vėliau šiame įraše. O nuotraukoje – pati ryškiausia naujiena, garsūs plojimai, Zauber Perlen. Šie apyrankes primenantys 7 siūlų kamuoliukai suverti laipsnišku spalvų perėjimų principu – nuo juodos ar baltos iki numatytos spalvos ar nuo vienos spalvos iki kitos. Pats didžiausias gerumas yra, kad viena apyrankė puikiai dera su kita, dvi gali sudaryti puikų „vėrinį”, o visos kartu – beveik nenutrūkstamą ilgą grandinę, todėl kombinacijoms erdvė yra tikra ta žodžio prasme begalinė. Idėja gimė iš pavyzdėliams paruoštų mažų kamuoliukų vaizdo ir požiūrio į siūlus kaip į dažus paletėje (kažkur girdėta;)). Papildomas rimtas gerumas – visas šis grožis yra pagamintas iš minkštutėlio merino:). Puse lūpų užsiiminta apie kokius tai sunkumus sukant ir pakuojant, bet ponui Shoppeliui kurti naujas mašinas – ne pirmiena, visos jo fabrike paties pagal savo specifinius poreikius perdarytos. Prie šito iššūkio gyvenimas pastaruoju metu nepašykštėjo ir kitų, rimtesnių, bet tai yra gamintojas, kurio grietinės stiklainyje nepaskandinsi ;).

1-IMG 017hh8

Bendrų renginių pradžioje pats šeimininkas pristatė naują kolekciją, savo poziciją, idėjas ir įkvėpimo šaltinius. Žmogus, kuris pats mezga ir vertina šią veiklą kaip magišką kūrybinį procesą, turi ir ką pasakyti, ir ką parodyti. Magija – pagrindinis šių metų renginio žodis, kuris taip ir vadinosi „Siūlų dienos. Magiški momentai”. Visi tą dieną kalbėję lektoriai buvo sukviesti kaip magai – kūrybos, spalvų, konstrukcijos, gydymo, o paskutinis, vakaro vedėjo, pasirodymas buvo magiškas tiesiogine šio žodžio prasme. Jei kam iš nuotraukos pasirodys, kad pranešimas buvo skaitomas pustuštėje salėje, tai noriu iškart paaiškinti, jog ponas Schoppelis stovi pačioje improvizuoto podiumo pradžioje, visi žiūrovai geresniam matomumui, natūralu, renkasi tolimesnę jo pusę;)).

1-IMG 018hh6

Japonijoje gyvenantis dizaineris Berndt Kestler pristatė savo išleistas knygas (japoniškas, bet dvi yra išleistos vokiečių kalba, galite pavartyti mūsų bibliotekoje:))

1-IMG 03gg43

Japonijoje įprasta, kad mezgimo knygos būtų griežtai viena tema, niekur nenukrypstant, pvz. tik geros ir išvirkščios akys, kepurės, bepirštės pirštinės (ši ir dar bekulnėms kojinėms skirta knyga yra išverstos į vokiečių kalbą). Berndt Kestler mąsto labai konstruktyviai ir neina pramintu taku. Pirštinė yra rankos formos mezginys ir ji visai nebūtinai turi būti mezgama kaip tą darė jūsų močiutė. Bet kokią formą gali padaryti iš bet kurio taško pradėjus – pirštines jis traktuoja kaip kaminuką nykščiui su tęsiniu. Ir visus kitus daiktus taip pat – labai išlaisvinantis ir užvedantis požiūris:).

1-IMG 034gg7

Tai turėjom progą pavartyti įspūdingą krūvelę knygų bei pačiupinėti kai kuriuos modelius iš jų:). 

1-IMG ff0341

Kitas lektorius buvo dizaineris iš Airijos Kieran Foley, atvykęs su pilnu lagaminu savo šalių! Pamačiau iš išorės tokį neišsiskiriantį tą krepšį ir kaip mat prieš akis iškilo vaizdas – oro uosto keleivių minia, visi su tokiais panašiais lagaminais ir niekas neatspės, kad šiame tai ne šiaip eiliniai rūbai ir kiti buitiniai daiktai, bet tikras muziejaus filialas ant ratų;).

1-IMG 0239ff 

Dizaineriui buvo parūpintas stovas ir jis lyg burtininkas traukė vieną po kito savo stebuklingus darbus ir pasakojo apie juos.

1-IMG 01fff91

Šį nufotografavau specialiai Daliai, kuri pirmoji atkreipė dėmesį, iš ko jis numegztas (jos pačios megztas iš Zauberball) ir liepė man užsakyti dryžuotus WYS Signature 4-ply siūlus, ką aš ir padariau, o vietoj ačiū gavau velnių, kad ne visas reikalingas spalvas;). (Įdėmiai dabar apžiūrėjau, tai trūksta tik vienos, lengvai galima keisti, rinktis yra iš ko, taip kad nėra ko skųstis, jei ką, bus tik originaliau;).)

1-IMG 02ff61

Didžioji dalis šalių megzti iš pereinamų Zauberball siūlų.

1-IMG 02fff01-001

O pats naujausias, šiai progai skirtas, megztas iš tos super naujovės Zauber Perlen, kurios pilnas rieškučias prisikrovęs demonstruoja išdidus jų kūrėjas.

1-IMG 03ff21

Ravelry ne kartą apžiūrėti, kai kurie megzti, visi šaliai buvo autoriaus pristatyti su sukūrimo istorija, iššūkiais ir kilusiomis idėjomis.

1-IMG 025ff-001

Vienas smagesnių dalykų buvo pamatyti tokį patį šalį autoriaus rankose ir – fone:).

1-IMG 028ff5

Kieran Foley šaliai nėra viens du keli vakarai snaudžiant prie televizoriaus ir turi. Pats būdamas prefesionalus tekstilės dizaineris, jis kuria modelius – meno kūrinius, reikalaujančius išmanymo, spalvų pajautimo ir labai aukštos meistrystės (teneišsigąsta norintys, aprašymai jo – Ariadnės siūlas labirinte, niekaip nepasiklysit ir tikrai tikslą pasieksit;)). 

1-IMG 018ff9

Kokia neeilinė ši mezgėja, galit nuspėti – jos draugė šalia demonstruoja dar vieną jos, jau pačios kūrybos skarą.

1-IMG 018hhh7

Iš viso pasakojimo man labai padarė įspūdį šio šalio dizainas. Kurdų tekstilės įkvėptas, ir ne tik raštų ir spalvų, bet ir klaidų. Taip, neapsirašiau – klaidų. Kas tradicinėje tekstilėje buvo klaida, dizaineris tyčia perkėlė į savo modelį kaip dizaino elementą (atsiprašau už telefonines nuotraukas, bet ir jose pastebėsite tas sąmoningas klaidas). Čia toks lengvas moralas sau – viskas priklauso nuo požiūrio.

1-IMG 032fff9

Po paskaitos buvo galima visus modelius pačiupinėti, pasigrožėti, patyrinėti, du giminingi šaliai galėjo dar kartą susitikti;).

1-IMG ff324

Smagu buvo dar kartą apižiūrėti naująjį šalį,

1-IMG 033ff5

kurį po paskaitos vykusiame madų šou demonstravo manekenė.

1-IMG 040ff1

 kartu su kitais dizainerio kūriniais

1-IMG 03ff99

ir naujausia Shoppel-wolle modelių kolekcija, jos nedaug nuotraukų teturiu, nes telefono kamera kažkaip vis fotoaparato nustumiama taip ir liko neįvaldyta, bet tikrai visi pasirodys gamintojo modelių puslapyje. Neatsispyriau pagundai tik įdėti šios, visai išplaukusios, bet idėja ir tokiame vaizde matosi, skaros nuotraukos iš kito kamuoliukų -karoliukų rinkinio.

1-IMG ff0375-001

Manekenės, beje, tais naujaisiais kamuoliukais puošėsi kaip karoliais:). O ant jų kojų galite pamatyti, iš kokių išardytų gabalų gims naujieji Wunderklecks kamuoliukai. Šiais metais, Berndt Kestler atsiųstų nuotraukų dėka spalvynai įkvėpti Japonijos. 

1-IMG 040ff7

Žiūrėkite į kojas iš kairės į dešinę:) – Zen šventykla, Fudži šviesos, Šin Kijo tiltas, Žalia arbata. Dar bus žydinčios vyšnios, bet jos į paveiksliuką nepapuolė;).

1-IMG 0fff08

Pažiūrėkite ir į kitas kojas – kur dar gali tokį stebuklą pamatyti, 

1-IMG 033ff1

jei ne užkietėjusių mezgimo entiuziastų susibūrime?

1-IMG 033fff3

Teatralizuotą pasirodymą vainikavo Gerhardo Shoppelio kurtomis kepurės pasipuošę vyrukai:). 

1-IMG 04bb06

Pabaigai dvi labai svarbios naujienos
Ekologija, tvarumas ir skaidrumas yra neatskiriama šio gamintojo siūlų sudėtinė dalis. Todėl natūralus jo žingsnis buvo atsisakyti įprastos amžinai gyvuosiančios sintetikos pakeičiant ją gamtai draugiška Amni Soul Eco® medžiaga. Nesibaiminkite tik dėl savo kojinių iš anksto – joms suirti reikės penkerių metų kompostavimo be šviesos ir oro;). Tyliai, netrimituojant į visas puses apie savo žalumą, visi Schoppel-wolle kojininiai siūlai nuo praeitų metų atkeliauja pas mus gamtai draugišku pavidalu.
Ir antra naujiena – smagi:). Schoppel-wolle organizuoja nemažai konkursų mezgantiems žmonėms, šių metų tema – nusimegzk savo svajonių partnerį. Sąlygas rasite gamintojo puslapyje, o ant MZ stalo skrajutes. Atkreipkite į jas dėmesį – konkursas žada tiek kūrybinių iššūkių, tiek smagių prizų!

Reikia tikėtis, gyvenimo pokyčiai, taip radikaliai pakeitę mūsų dabartį, susitvarkys ir viskas stos į savo vėžes, visi gražūs sumanymai bus įgyvendinti, anksčiau ar vėliau, ir pasieks mus, perduodami kaip estafetėje kūrybinės ugnies kibirkštį ir virs nuostabiais mezginiais, ir nenutrūkstamai suksis amžinas grožio ir džiaugsmo ratas.

1-IMG 04ff18

P.S. Viskas vyko prieš nepilnus du mėnesius, o atrodo, metus… Turbūt niekas negalėjo įsivaizduoti, kaip per nepilną mėnesį apsivers mūsų gyvenimas. Ar galėjo? Radau šią nuotrauką telefone prie visų renginio vaizdų, nesupratau tada, kam fotografuoju. Pandemijos kontekste ji atrodo kaip visų dabartinių mūsų kelionių simbolis;). Kas paliko ženklą iš ateities Štutgarto meno muziejaus foje?{jcomments on}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00