Tautinis projektas

IMG 1677

Kūrybingi ir meniškai turiningi tautiniai projektai nėra toks jau dažnas paukštis mūsų padangėje ir yra ypatingai vertingi. Turbūt tai yra pati didžiausia dovana, kurią galime padovanoti savo šaliai, savo tautiečiams ir pati įdomiausia bei vertingiausia kitų šalių žmonėms. 

IMG 1676

Kelionių įkvėpti ponios Aldonos mezginiai gerai žinomi MZ dienoraščio skaitytojams. Šis naujausias, skirtas vasario 16 dienai, įkvėptas, kaip ir dera tokia proga, ne egzotiškų šalių, tolimų kultūrų ir neįprastų vaizdų, o nelabai tolimos, bet labai nuostabios kelionės į rodos mintinai žinomą laikinąją sostinę, sutelkusią ir palaikiusią lietuvišką kultūrą bei savimonę tarpukario dvidešimtmečiu.

20170128 134810

Sausio 25 d. lankiausi Kaune – kauniečiai surengė vilniečiams šventę –Vilniaus gimtadienio paminėjimą. Pirmą kartą į gerai pažįstamą Kauną žvelgiau visai kitomis akimis – tyrinėjome miesto art deco paveldą. Pirmas objektas – Kauno centrinis paštas – nustebino labiausiai. Na šiaip, jeigu tau nereikia į paštą, tai ir neini, o kai neini, tai ir nepamatai to grožio, kuris netikėtai pribloškė vos atvėrus duris ir tapo mano naujo projekto įkvėpimo šaltiniu, artėjant Vasario 16-ajai.

20170128 140650

Tai buvo pašto grindys, kurios atrodė kaip tautinė austa lovatiesė. Sudėjau tuos elementus į šaliką ir kol mezgiau, mane lydėjo savotiškas mistinis virpulys, pripildantis širdį iki graudulio kiekvieną kartą „prisilietus” prie tautinio paveldo, kurio ornamentų tikrosios reikšmės jau seniai pamirštos.

20170128 135317

Šį kartą įvyko dvigubas perkėlimas – architektas Feliksas Vizbaras perkėlė tekstilės elementus į interjerą, o aš vėl sugrąžinau į tekstilę, tik kitu pavidalu.”

IMG 1690

Pradžioje sumanytas kaip kaklašildis, besiskleidžiantis raštais mezginys išilgėjo į rimtą, storą, efektingą ir labai šiltą šaliką.

IMG 1686

Prieš surengdamos mini fotosesiją, pasijuokėm, kad šalikas lyg ir vyriškas, bet modelių vyrų horizonte tuo metu nesimatė, todėl teko moteriškai į reikalą pažiūrėti ir susitvarkyti su esamais resursais. 

IMG 1692

Po fotosesijos jau nebesijuokėm ir vieningai nusprendėm, kad šiam šalikui visai nereikia vyro, nes jis nuostabiai įsipaišo į moterišką garderobą.

IMG 1702

Storas stambus siūlas smulkų audimo raštą visiškai transformuoja į raiškų ir labai šiuolaikišką grafišką aksesuarą.

IMG 1694

Išvirkščioji pusė, kaip ir dera šalikui, taip pat graži ir ne mažiau įdomi.

IMG 1705

Aldonos Puteikienės megztas šalikas, tekstas, Kauno centrinio pašto nuotraukos ir idėja. Siūlai – Drops Nepal 0500 ir 0506.{jcomments off}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00