Savaitgalio skaitiniai. Kardiganas – lordas ar megztinis?

Dažnai gyvenime vartojame įvairius žodžius, net nesigilindami į jų kilmę, kuri netikėtai gali pasirodyti labai įdomi ir net kurioziška. Mezgėjai, kaip taisyklė, yra žmonės labai kūrybingi, vadinasi, smalsūs ir pastabūs tuo pat metu. Ir draugiški – savo žiniomis noriai dalijasi:). Ar visi, mėgstantys susegamus priekyje megztinius žino, iš kur atsirado jų pavadinimas? 

Džeimsas Tomas Bradnelis, 7-asis grafas Kardiganas arba lordas Kardiganas
(James Thomas Brudenell, 7th Earl of Cardigan, Lord Cardigan) (1797-1868)

KMcardigan

Grafas Kardiganas įvairiuose šaltiniuose apibūdinamas ne itin palankiais epitetais. Jis tuščias, vaidingas, stileiva, beviltiškas, amoralus, be to, neįprastai kvailas ir pabaigai – tikras asilas.

Nepaisant šių „ypatingų” charakterio savybių, grafas Kardiganas buvo tikras dabita ir pasirūpino, kad jo lengvoji kavalerijos brigada, kuriai jis vadovavo Krymo kare 1857 m., būtų gerai aprengta – jiems buvo numegzti sportiniai vilnoniai priekyje susagstomi megztiniai.

Deja, dėl įvairių nesusipratimų ir sveiko proto stokos, grafas Kardiganas nuvedė šią puikiai aprengtą brigadą į pražūtingą kavalerijos mūšį prieš Rusijos armiją prie Balaklavos netoli Sevastopolio Krymo kare. Jame žuvo daugiau negu pusė vyrų, o pats mūšis buvo įamžintas Tenisono poemoje „Lengvosios brigados ataka” (Charge of the Light Brigade).

Garsusis mūšis jau primirštas, o lordas Kardiganas ir šiandien minimas gal net dažniau negu Krymo karo metu – jo vardas šiandien naudojamas apibūdinti vyrišką ar moterišką ilgarankovį užsagstomą megztinį, be apykaklės, paprastai su gilia V pavidalo, kartais – apvalia iškirpte, kuris gali būti susegamas sagomis arba užtrauktuku. Šio megztinio, kuris buvo dėvimas po uniforminiu mundiru, išradimas priskiriamas lordui Kardiganui.

IMG 3864

Nesinorėtų straipsniuko pabaigti tokia nesimpatiška, tegu ir svarbia, persona, todėl jį tepratęsia daug patrauklesni vaizdai – tos pačios smalsios ir dosnios mezgėjos kardigano pavyzdys.

IMG 3865

Netikėtai suderinta latviška Ogrės vilna su plonyčiu raudonu Drops Lace siūlu. Pagrinde melanžas sukasi vingriomis pynėmis, kurių derinys su lygiom juostom efektingai išformuoja siluetą. Įdomu, kad raštai (ar pynės, ar lygios geros bei išvirkščios akys, ar perlinis kraštelis) neprapuola tokiame, rodos, ryškiame melanže, o atrodo dar įdomesni ir turtingesni.

IMG 3869

Išvirkščių akių rankovių fonas yra ideali vieta įmantriai ir efektingai tų pačių spalvų puošybai. Taip toli šis moteriškas ir subtilus mezginys nuo senų laikų karinių realijų, bet… žodžių iš dainos neišmesi?;)

IMG 3870

Aldonos Puteikienės megztas megztukas iš latviškos Ogrės vilnos ir Drops Lace 3620 bei parengtas straipsnis apie kardiganą pagal http://www.knitty.com/ISSUEsummer05/FEATtopten.html{jcomments on}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00