Megzti įspūdžiai

1-IMG 0229

Visi mes metams keičiantis turbūt stabtelim ir atsigręžiam atgal, apžvelgdami svarbiausius įvykius, ryškiausius įspūdžius, gražiausias ir laimingiausias akimirkas. Vienų įspūdžiai galvoje saugiai saugomi, kiti pasidalija žodžiais, garsais ar vaizdais. Talentingų ir kūrybingų žmonių patyrimai išsilieja menine forma, kam kuri arčiau širdies.

1-IMG 0249

Mezgantis žmogus savo kūrybinius polėkius pirmiausia realizuos virbalais. Ir jei dar nepamatėt, kas bendro tarp nuotraukų viršuje ir apačioje, įdėmiai pažiūrėkite dar kartą.

1-IMG 5310gg

„Šį rudenį sulaukiau savo seniai svajotos kelionės į Iraną, o tikriau – senovės Persiją. Ji pranoko bet kokius lūkesčius. Sužavėjo nuoširdūs žmonės, didingi architektūros paminklai, žmogaus prisitaikymas išgyventi sudėtingomis gamtos sąlygomis, pagarba savo istorijai, mokslui ir menui.

1-IMG 5311

Paskutinę kelionės dieną praleidau gėlių ir lakštingalų mieste Širaze, kur ir pamačiau Karim chano tvirtovę, kurios bokštai man priminė riešines. Vienas iš jų yra pasviręs ir todėl labai garsus – panašiai kaip Pizos Italijoje. Kai pradėjau piešti plytų ornamentus ant popieriaus, supratau, kad paprasta nebus, teks megzti ilgas riešines – tokias, kaip tos šalies moterys nešioja, norėdamos pasiilginti rankoves. Riešinėse, kurias pavadinau „Širazo bokštas”, yra keletas savarankiškų rašto elementų, kuriuos galima panaudoti mūsų tradicinėse riešinėse, todėl kol kas numezgiau vieną porą ir tokių.”

1-IMG 5312

Taip, šitos įspūdingos riešinės – garsusis Širazo bokštas (ar greičiau bokštai) ant rankų.

1-IMG 0224

Visos detalės kruopščiai apgalvotos, nuo pradžios iki banguoto riešinių kraštelio.

1-IMG 0232

Ornamentai sudėlioti, sukomponuoti, perpaišyti taip, kad tokio grandiozinio pastato dekoras taip pat gerai atrodytų ir ant tokio smulkaus daikto kaip riešinės.

1-IMG 0235

Tema nulėmė ir karoliukų bei siūlų spalvą.

1-IMG 0247

Taip man norisi dar ką pridėti visam savo susižavėjimui išreikšti, bet nuotraukos pakankamai iškalbingos. 

1-IMG 0260

Tokie įspūdžiai – meno kūriniai patys savaime ir kartu patys įdomiausi visiems. Gal todėl asmeniniai kelionių dienoraščiai daug įdomesni už sausus turistinius vadovus?

1-IMG 0263

Antrojoje poroje panaudotas tik vienas bokšto motyvas. Fotografuodama neįsižiūrėjau įdėmiai, tik pagalvojau, kad toks, rodos, paprastas geometrinis raštas taip gražiai atrodo.

1-IMG 9579

Pati ir nesusigaudžiau, kol manęs nebakstelėjo kaip šuniuko nosimi: raštas, iš pirmo žvilgsnio simetriškas, toks nėra. Va ką reiškia menininko prisilietimas!

1-IMG 9637

Aldonos Puteikienės megztos riešinės, kelionės nuotraukos bei tekstas. Didžiosios riešinės megztos iš Fine Wool 2067, mažosios – iš Merino Land 17.{jcomments on}

 

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00