Laisvę pirštams!

Pitsilised Gloves

Be kumštinių pirštinių sunkiai išgyvenu, o va pirštuotų gali (t.y., galėjo) ir nebūti mano spintoje, nes tas švelnus pereinamas oras paprastai trunka taip trumpai, jog gali taip beskubėdamas gyventi tą laiką prašokti nė pats nepastebėjęs, kad jau rimti šalčiai ar vasara atėjo. Tai nelabai į jas ir dairiausi. Ši pora G megztų pirštinaičių buvo pirmoji, kuri man buvo tikras atradimas, koks gražus ir koks elegantiškas  (kuo tikrai neblizga šiltos kumštinės pirštinės) daiktas jos yra, kažkoks kirminėlis (tas pats, kuris nuolat kalba: „Ir aš noriu!”) sukirbėjo, bet atėjo vasara ir kirminėlį pavyko neskausmingai nutildyti.

Pitsilised Gloves

O va šis ruduo (žinau žinau, kad visiems nusibodau kalbėdama tą patį, koks jis nuostabus, gražus, šiltas, tik toks gražus oras, tikiuosi, niekam nenusibodo :)) lyg sustabdytas laikas suteikė progos ilgiau ir giliau įsižiūrėti ir įsijausti į visus dailius ir puošnius pereinamojo sezono aksesuarus.

Pitsilised Gloves

Atėjo mano gilesnės pažinties su pirštuotomis pirštinėmis metas. Ir pirmiausia begėdiškai nusikopijavau tą G man parodytą grožį.

Pitsilised Gloves

Pirštinaičių dizainerė estė sukūrė šį modelį remdamasi savo vaikystėje nešiotomis močiutės megztomis pirštinėmis. Aišku, koncepcijos grynumui jos turėjo būti baltos, bet nusprendžiau, kad džinsinė latviškos vilnos spalva labiau tiks prie mano drabužių ir gal labai stipriai neprislopins to dailaus ir kiek vintažinio kiauraraščio.

Pitsilised Gloves

Meluočiau sakydama, kad megzti buvo labai smagu – susuktas iš kelių plonų gijų siūlas reikalauja nuolatinio dėmesio, bet rezultatas atpirko visus laikinus nepatogumus.

Pitsilised Gloves

Žanetos violetiniai oranžinių morkyčių pirštukų įkvėpta, pradėjau dar vieną porą iš plonos estiškos vilnos, rudeninių uogų spalvų.

Pirštuotos pirštinės (bus)

Kaip tik šiuo mano šviežiai suliepsnojusios meilės pirštuotom pirštinėm pradžioje, Natalia Moreva, daugelio mano megztų kumštinių pirštinių dizainerė, sukūrė kelias pirštuotas jų versijas. Atsitiktinumas?

Pirštuotos pirštinės

Šią porą megzdama nenustojau šypsotis. Tas pats garsusis Da Vinci žmogaus figūros priešinys apskritime, tik kažkoks šmaikštuolis į aukso pjūvį įkomponavo… katiną. Spalvas toms pirštinėms-pokštui pasirinkau tokias, kad primintų rašalu papaišytą piešinėlį sąsiuvinio paraštėse, kai nuoboda mokytojas pasakoja kažką labai svarbaus, o ranka pusiau nesąmoningai keverzoja – tobulas visų sutvėrimų proporcijas, pasirodo!

Pirštuotos pirštinės

Yra daug įvairių nykščio įstatymo būdų. Vienspalvėse pirštinėse gali be jokio nustolio raštui taikyti kokį tik nori, raštuotose pirštinėse nykščio įstatymas turi nesikirsti su raštu (geru atveju, jį dar pabrėžti). Šiame modely pritaikytas būdas, labai paplitęs norvegiškose pirštinėse, kai apatinė pirštinės dalis yra per pusę nykščio siauresnė, tuomet nuolat platinama pridedant akis nykščiui, jam akis atidėjus, tas pats išplatinimas ir palieka.  Esu mezgus šiuo būdų ne kartą, bet kumštines pirštines, ten gal ir gerai, kad pirštam erdvu – šilta. Bet pirštuotų pirštinių pagrindinis grožio garantas – kuo tikslesnis rankos formos atitikimas. Aš ir taip, ir taip savo delnus apžiūrinėjau, nu niekaip man delno dalis virš nykščio nėra plačiausia. Megzdam Da Vinci katiną, tą paplatėjimą pasistengiau sumažinti labiau suspausdama akis, bet šį nykščio mezgimo būdą sau galvoje atidėjau į šoną. Negali sakyti, kad jis blogas, jei visa tauta (ir pirštinių tauta!) mezga, gal jų rankos kitokios? (Tą patį nusprendžiau apie turkus, numezgus porą turkiškų kojinių, į kurias nelindo nei vieno mūsų šeimos nario koja, nes jose visai nėra paplatinimo kelčiai. Bet gal turkų keltis yra labai žema, nei jų tradicinės kojinės tokios?)

Pirštuotos pirštinės

Žinot, kaip būna, kai įsimyli – tik tą savo meilės objektą ir tematai;). Pastebi, kad jos yra pats puikiausias priedas prie „Baktuso” – abu tinka tam orui, kai vėsu, bet nešalta.

Pirštuotos pirštinės

O šiltos Aušros pirštinės iš vienos gijos Sirri vilnos, atrodo, tinka ir kai pakankamai šalta… Tai gal keičiam kumštines į pirštuotas;)? Nusimezga jos tikrai labai greitai ir labai nesudėtingai. Ratu mezgimas palengvina tiek spalvotą žakardinį mezgimą, tiek suteikia daug laisvės kiauraraščių panaudojimui – be skausmo galima megzti raštą ne kas antroje, o kiekvienoje eilėje, labai jį pagražinant. Iš to susidomėjimo bei ilgo rudens džiaugsmo gimė naujieji pirštuotų pirštinių kursai. Kam norisi nueiti tą kelią pirmą kartą kartu, susiėmus visais dešimčia pirštų, labai kviečiam du paskutinius lapkričio šeštadienius!

Labai šiltos pirštuotos pirštinės

Pirmoji pora megzta ir fotografuota G, modelis – „Pisilised Gloves„, siūlai – Regia Silk 012, manoji nusikopijuota pora megzta pagal tą patį modelį iš latviškos Ogrės vilnos, nebaigta raudona pirštinės megzta iš Aade Long 8/1 artistic (red II). Pirštinės su tobulų proporcijų katiu megztos iš Crazy Zauberball 2133 ir tokio pat storio baltos vilnos, modelis – „DaVinci Cat Gloves„.  Margos pirštuotos pirštinės su baktuso krašteliu megztos ir fotografuotos Audronės SteponaitienėsCrazy Zauberball 1507 (rudens vėjas). Juodos kiauraraštės pirštinės megztos Aušros GrigelionienėsSirri 5/1 (juoda). {jcomments on}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00