Iš dangaus

Įsižiūrėkit į šias riešines, jų raštą. Jei kam sunku matyti, tas pats raštas ir knygos puslapyje, ant kurio riešinė nufotografuota. Neatpažįstat? Dar kartą pažiūrėkit antrą nuotrauką, paskui – trečią… Taip, tos pačios „Optinės pirštinės„.

Kosminės

Ir pačios autorės papasakota „istorija, kaip aš supratau apie nežemišką optinių pirštinių rašto kilmę 🙂 (o gal taip ir yra, negali juk žinot). Šių metų pradžioj mezgiau riešines pagal raštą iš tokios knygos apie javų žiedus – ten daug nuostabių piešinių, bet ne visus paprasta pritaikyti, nes dažniausiai jie apvalūs; nuotraukos tada ir darytos – sausio prieblandoj, tai gerai nesimato nei rašto, nei ypač spalvos, o spalva ten puiki – ne tokia tamsi, kiek pilkesnė, su žydrais atšvaitais, gal kaip būna kartais toks papilkavęs (bet ne apsiniaukęs) dangus.

Kosminės

Tai tiek – numezgiau ir padovanojau, o atėjus rudeniui prireikė dar vienos dovanos, sumaniau numegzti pirštines. Pergalvojau keletą variantų, galiausiai apsistojau prie optinių pirštinių, tačiau čia dar nieko įdomaus. Įdomumas prasidėjo tada, kai ėmiau piešti schemą – tada ir paaiškėjo, kad tai tas pats raštas, kaip ir anų riešinių 🙂

Optinės pirštinės

Ir prikabinu dar vieną nuotrauką – dar vienos riešinės iš tos pačios knygos. Sau norėjau kokio nors įspūdingo meandro, ten tokių yra, tik jie visi per platūs, tai čia išsirinkau nedidelį motyvą, išėjo taip minimalistiška, kad turbūt dar kada teks megztis ką nors prabangesnio :)”

riešinės su meandro rašu

O mes dar su Jurga kikenom, kad greičiausiai lietuviai bus išradę opartą – nuo to mūsų liaudies meno kartais net akyse aptemsta. Priminė man ši situaciją vieną seną istoriją  „iš mano kiemo”. Per vienas Kalėdas, kai vaikai dar buvo maži, visi rado po eglute dovanėles, pakavo jas ir džiaugėsi. O pasidžiaugęs kažkuris vaikas ir sako man: „Mums tai dovanas atnešė Kalėdų senelis, o tau – tėtis iš mašinos”. Aš taip nuoširdžiai mezgiau pirštines pagal pavyzdį iš muziejaus, mūsų lietuviško paveldo platinimu susirūpinusi. O jis, pasirodo, iš daugaus!..

Dangirutės Giedraitytės megztos riešinės, pirštinės ir nuotraukos. Ir istorija. Raštas, jau nebežinau, iš muziejaus ar iš dangaus, bet tas pats. Siūlai riešinių – latviška Ogrės vilna ir rudas Merino Land 07, pirštinės megztos iš Sirri 5/2 natūralių šviesiai pilkų ir tamsiai mėlynų siūlų.{jcomments on}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00