Nertos puodkelės

Artėjant Mamos dienai, prisiminiau puodkėles – senų laikų „kultinę” vaiko dovaną mamai. Mat megzti mokykloje vaikai pradėdavo nuo ripsinio pavyzdėlio, šaliko maratonui jėgos daugelio buvo per silpnos, tai pasiekus kvadratą, būsimas šalikas pavirsdavo puodkėle, kurią vaikas iškilmingai įteikdavo mamai spindinčiomis akimis ir pasididžiavimo kupinu balsu: „Aš pats padariau!”. Mamai belikdavo pasitelkti visą savo taktą ir meilę (estetinis jausmas čia jau seniai pamintas po kojom ir nė cyptelt nedrįsta) ir labai stengtis vaiko kūrinėliu pasinaudoti nenudegant pirštų per begalines skyles.

Bet šiandien aš ne apie tokią puodkėlę. Mes jau išaugom, viską mokam ir galim nunerti tegu ir labai paprastą, bet tikrai gražią ir – svarbiausia! – funkcionalią puodkėlę. Apie jas jau rašiau, šiandien nusprendžiau paruošti nedidelę pamokėlę. Paskatinimui – nes geriau vieną kartą pamatyti nei kelis kartus išgirsti;). Nedaug laiko? Nedaug… bet patikėkit manim, tiek ir to darbo, kiek laiko. Atsisėsit šeštadienio popietę ar penktadienio vakarą prie filmo ir labai greitai turėsit 2 puodkėles (man tiek išėjo iš vieno mano kamuoliuko), kuriomis bet kuri gaminanti mama (o kuri mama negamina???) tikrai apsidžiaugs. Ir nusišypsos prisiminus tą labai spalvingą mūsų vaikystės metą… O gal bus smagu pabandyti kartu, puodkelės yra super geras kelioninis projektas, smulkus ir nesudėtingas ir nuostabi kalėdinė (ir ne tik) dovana.

Imam vąšelį (čia 2,5mm) ir storokų medvilninių siūlų kamuolį (Drops „Muscat soft”) ir pradedam.

Neriam puodkėles

Pynelės kilpom nuneriam juostelę (~ 16 akių, jei norim lygaus kvadrato pabaigoje, nes pirmoje eilėje bus 8 stulpeliai, lygiai pusė pynelės sudarys gražią ir simetrišką kilpelę pakabinimui).

Neriam puodkėles

Pabaigę kilpelę, pusstulpeliu (įkišam vąšelį į pynelės kilpą, užmetam siūlą ir ištraukiam jį per tą kilpą ir kilpą, buvusią ant vąšelio kartu) prikabinam juostelės pabaigą prie pradžios – turim gražų apvalų maždaug 2 Lt. dydžio žiedelį.

Neriam puodkėles

Išneriam vieną pynutės kilpą (tą darysim kiekvienos eilės pradžioje lygiam kraštui suformuoti) ir neriam 4 žemus stulpelius į ką tik nusinertą pynelių žiedą. Tada išneriam 2 pynutės kilpas (čia bus puodkelės vidurys) ir bedam vąšelį į penktą apatinės eilės kilpą. Ką tik išnertos 2 pynelės kilpos yra „ore”, šitoje vietoje kiekvienoje eilėje prisideda po 2 kilpas ir taip susidaro taisyklingas kvadratas.

Neriam puodkėles

Toliau neriam kitą puodkelės pusę – vėl keturi žemus stulpelius į prieš tai nusinertą pynelę. Apsisukam ir išneriam vieną pynelės kilpą gražiam kraštui.

Neriam puodkėles

Neriam 4 žemus stulpelius į prieš tai buvusių 4 žemų stulpelių eilę bei penktą žemą stulpelį į prieš tai buvusios eilės 2 pynučių kilpelę eilės viduryje. Išneriam vėl tokią pat 2 pynučių kilpelę ir vieną žemą stulpelį į tą patį vidurinį tarpą.

Neriam puodkėles

Toliau – 4 žemi stulpeliai į prieš tai išnertą žemų stulpelių eilę.

Neriam puodkėles

Taip neriam visas likusias eilutes: pradedam eilę nuo vienos pynelės kilpos kraštui, neriam žemus stulpelius į prieš tai buvusios eilės stulpelius (su kiekviena eile jų daugės po 1), pasiekę 2 pynučių kilpų vidurėlį, neriam į jį dar vieną žemą stulpelį, 2 pynučių kilpą ir dar vieną žemą stulpelį, baigiam eilę žemais stulpeliais į prieš tai buvusios eilės žemus stulpelius.

Puodkelės

Neriam tiek, kiek norim, ar tiek, kiek turim siūlų. Puodkelė turi pilnai pridengti mūsų delną ir tuo pačiu nesitaikyt įmerkti kokio krašto į verdantį puodą. Mes paprastai neriam ~16 cm skersmens. Mano mama mėgsta jas apnerti vėžlio žingsniu – čia jau kaip kam patinka.

Puodkelės Puodkelės
Puodkelės Puodkelės

Šitos puodkelės nertos iš spalvotos medvilnės (Drops „Muscat soft” 05), todėl jokio vargo su mazgais, dryžiukai patys iš savęs atsiranda.

Muscat soft print

O kam, kaip vienai mano draugei, nepatinka, „kai už ją kas nors kitas galvoja”, pilna puikios storokos vienspalvės medvilnės – žaiskit su spalvom patys: darykit jas vienspalves, dryžuotas…

„Teisingo” storio „Cotton Linen” (lino su medvilne derinys) gaivių švelnių spalvų jaukiai šviesiai virtuvei:

Cotton Linen

Ar „skanūs” „Sonoros” (medvilnė su akrilu) deriniai – kakava, balinta kava, grietinėlė, melionas, avokadas…

Sonora

O gal jums labiau prie širdies kitoks meniu? „Rowan Cotton Jeans” gali pasiūlyti braškių kokteilį, avietinius ledus, gervuogių šerbetą, raudoną greipfruktą, bananą, cinamoną su cukrum ar prieskonių darželį…:)

Rowan Cotton Jeans

Skanaus!{jcomments on}

Parašykite komentarą

Item added to cart.
0 items - 0,00